Välgörenhetsturnering i Lund

Idag spelades välgörenhetsturneringen Schackstudion Cup i Lund. Startavgifterna (summan man ville betala som startavgift var frivillig) ifrån tävlingen går till Flykting Lund och till schackträning för ensamkommande flyktingbarn i Lund. Även överskottet ifrån cafeterian gick till ovannämnda ändamål. Initiativtagare till turneringen var stormästaren Axel Smith som även spelade med i turneringen och tog hand om det praktiska med hjälp av många av sina klubbkamrater i Lunds ASK. Ingen nämnd och ingen glömd.

 

Initiativtagare till Schackstudion Cup, GM Axel Smith. Foto: Anders Hansen

Initiativtagare till Schackstudion Cup, GM Axel Smith. Foto: Anders Hansen

Formatet var blixt med betänketiden 4 minuter + 2 sekunder per drag och fyra bergergrupper med sammanlagt 35 deltagare där dom två bästa ifrån varje grupp gick vidare till matchspel. I matcherna spelades två partier förutom i finalen där man spelade fyra partier. Övriga spelade en monradsturnering där man tog med sig poängen ifrån förgrupperna, även dom som efterhand blev utslagna ifrån matchspelet kom med i monradsturneringen.

En spelare deltog ifrån Nordvästra Skånes Schackförbund och det var Ghayt Taaba, Helsingborgs SS. Han tog 7½ poäng av 13.

Ghayt Taaba,Helsingborgs SS. Foto: Anders Hansen

Ghayt Taaba,Helsingborgs SS. Foto: Anders Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

Åtta man drabbade samman i kvartsfinalerna och resultaten blev följande.

GM Stellan Brynell 2 – 0 FM Sebastian Mauritsson
GM José Cuenca 2 – 0 Torbjörn Ivarsson
GM Hans Tikkanen 2 – 0 WIM Ellinor Frisk
GM Axel Smith 1½-½ David Lundberg

Inte helt oväntat gick samtliga stormästare vidare till semifinal.

Semifinaler

GM Stellan Brynell 1½ – ½ GM Axel Smith
GM José Cuenca 1½ – ½ GM Hans Tikkanen

Finalen

Bild ifrån finalen emellan Stellan Brynell och José Cuenca. Stellan till vänster. Foto: Anders Hansen

Bild ifrån finalen emellan Stellan Brynell och José Cuenca. Stellan till vänster. Foto: Anders Hansen

Det blev den spanske Stormästaren José Cuenca som till slut segrade i Schackstudion Cup efter att ha besegrat Brynell i finalen med 3 – 1. Siffrorna låter betryggande men matchen hade lätt kunnat gå till ett femte och avgörande armageddon parti eftersom Stellan lite olyckligt satte bort en vunnen ställning i det fjärde matchpartiet.

 

 

Flera av läsarna har nog blivit lite nyfikna på hur en spansk stormästare hamnar i Lund en söndag och spelar en snabbschacksturnering. Svaret är enkelt (nåja), Josés flickvän studerar i Lund och han själv bor och pluggar i Hamburg så resan till Lund är ju relativt överkomlig. José är i Lund åtminstone en gång i månaden. Ibland under dom besöken passar han på att spela i Lunds ASK 1:a lag i Elitserien.

I monradsturneringen segrade till slut semifinalisten Axel Smith. Fullständiga resultat kommer att finnas så snart som möjligt på LASKs hemsida: http://www.lask.se/

image_pdfimage_print
Share