HASK junior aktiv på lichess

Ett sätt att träna och hålla sina schackmuskler i form är att spela på nätet. Att den möjligheten finns är speciellt bra nu under coronapandemin. Som junior är det också ett bra sätt att skaffa sig rutin. Ju fler partier man spelar desto bättre mönsterinkänning får man så man ser de där partiavgörande kombinationerna.

En av de mer aktiva nordvästskånska juniorerna är Mille Montelin som spelar för Helsingborgs ASK. Han spelar mest på spelservern lichess.

På kort tid har han spelat HASK:s Arena KM och World Junior Championship 2D som är en lagturnering för juniorer. Det är ingen officiell VM-turnering men har ett stort antal duktiga deltagare i flera olika divisioner som spelar en gång i veckan. Mille spelar för laget WJC Team Sweden (självfallet!). Om jag hade varit junior så hade jag lätt gått med i laget och varit med och kämpat med Mille varje lördag kl 18.00.

Mille Montelin

Mille under ett träningspass med Stefan Håkansson på Helsingborgs Stadsbibliotek 2019. Foto: Anders Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett exempel på Milles spel hittar du här nedan. Han besegrar en spelare med ett par hundra poäng mer i lichess ranking.

Jag har dock ett råd till Mille och andra juniorer som spelar på nätet; spela lite fler längre partier med tidstillägg ( t ex 5 minuter + 3 sekunders tillägg per drag). Det blir lite väl hafsigt med kortare betänketid med många bortsättningar som inte bestraffas på grund av tidsnöd.

image_print
Share