2011 Nyheter

2011 Nyheter


2011-12-28

Mellandagsturnering i Ekeby på fredag!

Skromberga Schacksällskap inbjuder till mellandagsturnering i Ekeby, fredagen den 30 december kl 19:00.Personlig anmälan 18:30.

Turneringen kommer att genomföras på Flamman i Ekeby (Folketshus). För karta och vägbeskrivning besök www.nvssf.com.

Det blir en 8 ronders tidshandikappturnering med 20min per parti. Max handikapp kommer att vara 18 – 2 min. Priser till 1, 2 och 3 samt ratingpriser.

Startavgift. Senior: 150:- och Junior: 100:-. För mer info, följ denna länk.

Alla önskas varmt välkomna!


2011-12-21

Malmö Open 2011

I helgen mellan den 16 – 18 dec spelades Malmö Open i Rådhushallen. Turneringen lockade 147 spelare, 4 stormästare, 3 IM och några FM. En sju ronders modifierad schweizer spelades med fyra 1-timmes och tre 2-timmars partier.

Vi hade några deltagande spelare med från klubben, dessa samt rankingplacering före start följer: 36.Tomas Rosell, 37. Birger Persson, 44. Patrik Nilsson och 102. Sejfo Agovic. MSF Open lockade 47 deltagare och från klubben deltog: 5. Charles Tooby och 25. Klas Lindell.

Charles Tooby slutade på 8:e plats i MSF medans Klas Lindell utgick. Vinnare av Malmö Open blev Jonny Hector på 6 ½ och tvåa blev Tiger Hillarp Persson på 6 poäng. Här följer resultatet för våra egna spelare.

Sejfo Agovic slutade på 4 poäng efter att bland annat ha slagit en 2000-spelare. Patrik Nilsson fick en trög start med 2 förluster men slutade trots detta på 4 ½ poäng! Birger Persson gjorde bra ifrån sig och tog 5 poäng, det räckte till en 15:e plats. Birger spelade dessutom remi mot IM Klaus Berg i 1:a ronden, en stark prestation!

Tomas Rosell gjorde sitt livs turnering i Malmö och slutade på 5 ½ poäng. Kvalitetspoäng avgjorde placeringen och GM Agrest slutade därmed på 3:e plats. Rosells kvalitetspoäng räckte till en skaplig 4:e plats. Han blev även ensam vinnare av ratingpriset i grupp 2. Nedan följer ett kort referat av partierna rond 1-7.

I första ronden besegrade Rosell överraskande Stefan Schneider, 2431 i ett helt jämnt slutspel med torn och löpare mot torn och springare. Spelarna hamnade i tidsnöd och Schneider valde att försöka vinna genom att spela på angrepp, istället blev hans egen kung sårbar och Rosell fick in ett mattangrepp med: torn, löpare och bonde.

I andra ronden blev det en ny överraskning då Rosell besegrade Linus Johansson, 2306, en stark junior på frammarsch endast 16 år gammal. I ett franskt parti där Rosell spelade vit, fick han till ett våldsamt anfall på motståndarens kung som blev strandad i centrum och motståndaren kunde inte finna något tillfredställande försvar och ställningen föll ganska snart. I nästa rond följde matt i 21 drag mot en 1900-spelare.

I 4:e ronden stötte Rosell på N-G Fries Nielsen, 2396 och här missade Rosell en enkel gaffel, men motståndaren som är en stark korrspelare vägrade att anta ett helt torn då han ansåg att svarts angrepp mot hans utsatta kung skulle bli för farligt. Datoranalyser får visa hur farligt det egentligen var, partiet slutade iaf med remi efter hård kamp.

I 5:e ronden var det dags att möta FM Anders Livner, 2439 det kom att bli Rosells enda förlust i turneringen. Han försökte få till ett angrepp, men tappade istället en bonde. Det fanns fortfarande goda remichanser men det var sent på lördagkvällen och med 4-timmars sömn var det svårt att hålla.

På söndag morgon var det så dags att möta IM Jasmin Bejtovic, 2485. Återigen med 4-timmars sömn såg det mörkt ut för Rosell som för det mesta sov vid brädet. Bejtovic körde på med en säker Engelsk spelöppning och fianchetterade båda löparna. Rosell valde en ovanligt passiv uppställning för att undvika teori och hamnade i skottlinjen men lyckades försvara sig på bästa sätt enligt Bejtovic själv. Det blev tidsnöd och Rosell vaknade till liv, en IM nöjer sig sällan med remi något Rosell visste och kunde taktiskt vinna en bonde. Bejtovic fick upp ett matt i ett angrepp som inte gick att gardera. Men istället fanns det möjligheter för Rosell att själv angripa och partiet slutade med en springarmatt.

Rosell avslutade med att vinna enkelt mot ännu en stark spelare Mladen Gajic, 2330. Motståndaren valde en passiv uppställning, aldrig en bra idé mot en angreppsspelare och efter tidig bondevinst följde pjäsvinst och motståndaren gav upp. Därmed blev det hans bästa turneringsresultat någonsin med hänsyn till motståndet. Något parti dyker väl så småningom upp under länken Partier.

Länken till resultatsidan finner ni här: Malmö Open 2011


2011-12-13

Allskånskan rond 3, Div I, 11/12

Helgens sammandrabbning i Limhamn gick inte riktigt som vi hade planerat. Tyvärr slutade det hela med en blodig massaker där vi var offren. Vi såg giljotinen falla gång på gång under hela morgonen och eftermiddagen. Tyvärr fanns det för mycket respekt för motståndarlaget och våra gubbar vågade inte spela ut sitt vanliga spel.

Daniel stekte en halvtimme på 9 teoridrag i draken. Han valde att rockera på motsatt håll för att inleda ett angrepp på motståndarens kung, dessvärre bytte han frivilligt av sin löpare på g7 och efter Kxg7 kom bondestormen.  Idén var nu att öppna upp h-linjen så att vits dam kunde komma in på h6 och sätta matt, men tyvärr hade motståndaren gott om tid att spela Th8 och därefter var det svårt att finna någon fortsättning på vits angrepp.

Patrik hamnade otroligt passivt i nederländska farvatten. Han valde att ge upp sitt bondecentrum och därefter var det svårt att komma vidare. Men inte nog med detta han valde senare också att ge vit ett starkt bondecentrum. När vit sedan fått total kontroll över e-linjen och med en guldspringare på d5 kunde Patrik bara invänta motståndarens drag och se vilken vinstplan han skulle välja.

Sejfo körde på med livligt spel en stund mot en Najdorf-variant och fort som tåget gick de han genomförde 20 drag på 5min. Men tyvärr har man inte tid med tempodrag som a3 mot Conny och när en aggressiv spelare som Sejfo dessutom väljer att byta dam ser vi  respekten för det högre ratingtalet. Han valde att spela på delad poäng men dessvärre fick han en isolerad e-bonde på e4 och med en vitfältare på f3. Blev det en storbonde för mycket.

Eric såg ut att komma ut bra med pjäserna i öppningen och fick till ett dynamiskt spel. Hur det slutade missade dock vår kommentator och ni får väl fråga honom på klubben. Tony däremot kom ut hyffsat i öppningen, i efteranalyser såg han ut att ha goda chanser i ett bondeslutspel med springare mot löpare. Där springaren troligen var fördelaktig och båda ville skapa fribönder på varsitt håll.

Tomas spelade en skarp variant mot Tadjerbashi, motståndaren som snabbt kom ur sin spelöppningsbok och började steka rejält i öppningen. Tomas fick till ett vackert angrepp på sin motståndare som dessutom hamnade i tidsnöd, i slutet var det en totalt vinnande ställning. Men istället började Tomas spela på motståndarens tid när han själv hade en halvtimme på sin klocka mot en motståndaren som hade några minuter kvar att genomföra 20 drag på. Ett ödesdigert misstag där han enkelt kunde ha spelat hem partiet på teknik. Efter ha gjort 2 tempodrag i rad för att stressa Tadjerbashi, hängde en springare och efter tidsnöden var det bara att ge upp.

Anders kom till plats hyffsat förberedd, men dessvärre tappa han tidigt en bonde i öppningen. Sedan fick han kämpa för en halva men det höll inte mot Penalver.

Åke fick upp en jämn och låst ställning, men att hitta någon fortsättning var svårt. Slutligen fick motståndaren överhanden och lyckades vinna.

Detta blev därmed HSA’s största förlust i historien!

Limhamns SK – Helsingborgs SA

Osmani Penalver 2323 | 1-0 | Anders Johansson 2169
Linus Johansson 2306 | 1-0 | Åke Westin 2101
Philip Lindgren 2249 | 1-0 | Patrik Nilsson 2074
Amir Tadjerbashi 2232 | 1-0 | Tomas Rosell 2113
Lars Månsson 2217 | 1-0 | Eric Nordin 1802
Conny Holst 2216 | 1-0 | Sejfo Agovic 1794
Anders Hansen 2106 | ½-½ | Tony Nagy 1792
Lars Åström 2011 | 1-0 | Daniel Johansson 1785

Slutresultat: 7 ½ – ½


2011-12-06

Allsvenskan rond 3, Div II, 4/12

Vi åkte till Malmö för att möta Mladost. Dem ställde upp utan Abedinov på första bord, Björn var inte heller med på vårat första bord så det jämnade väl ut sig. Inte heller Silfverström, Persson eller Håkansson kunde spela.

Sonny fick en isolerad bonde i centrum men med ett starkt löparpar som kompensation. Han avancerade med kantbonden på kungsflygeln för att bryta upp vits bondestruktur, vits kung blev därmed utsatt och Sonny lyckades få till ett vackert angrepp med dam och löpare på montståndarens kung. Det slutade med oundviklig matt!

P-G pressade på bra mot en drakvariant i sicilianskt. Han valde att rockera kort vilket inte är lika vanligt som lång rockad men betydligt säkrare, därfter bytte han tematiskt av svarts draklöpare och kunde sedan få igenom en stark centrumstött med e5. Pressen blev så småningom för mycket för motståndaren som fick se sig besegrad.

Tore hamnade passivt men försvarade sig väl. Motståndaren försökte bryta med f4 men detta misstag ledde till bondetorsk efter exf4 då vits dam stod i slag på e-linjen. Därefter följde fxg3 och Tore fick ner damen på f2 med schack, efter Kh1 följde Te1+ med forcerad matt.

Patrik hamnade väldigt passivt i en holländare men han hade taktiken klar. I ett slutspel där han hade springare mot en vitfältslöpare, ställde han alla sina bönder på vitt för att hämma motståndarens löpare som därmed fick ont om rutor. Han vann bonde och vit hamnade i dragtvång och var tvungen att ge ytterliggare en bonde, därmed var biffen klar.

Åke fick upp ett starkt bondepar på kungsflygen som svart dock  lyckades att neutralisera. Därefter fanns det inte direkt något angrepp utan Åke valde att byta damerna och ett tornslutspel uppkom och det slutade med delad poäng.

Tomas stötte på en engelsk öppningsvariant, han valde att spela en passiv variant för att undvika normal teori. Spelarna rockerade på motsatta håll och vit försökte få till ett angrepp genom att öppna g-linjen dock på bekostnad av en dubbelbonde. Men istället var det Tomas som kom först till skott och efter en bondevinst försökte motståndaren skapa någon typ av schablonanfall, men svart kombinerade anfall med försvar och när Kujtim förstod att hans dam skulle gå förlorad gav han upp.

Fredrik stod tidigt på vinst och hade total dominans. Istället lyckades Vlado att byta av alla farliga bönder och få till ett tornslutspel med vars en bonde. I en teoretisk ställning där Fredrik spelade upp sin bonde på 6:e raden hade Vlado chansen att offra sin bonde och sedan hålla remi genom schackar bakom den vita kungen som då aldrig skulle kunna hjälpa sin bonde att förvandlas. Istället trampa Vlado rakt in i en självmatt.

Sista partiet spelades fortfarande på 1:a bordet där Peter kämpade, Peter hade sedan tidigare fått till en stark garderad fribonde på c-linjen, medans motståndaren dessutom hade en efterbliven a-bonde. Peter satte tryck på a-linjen förstås, men på någon vänster fick motståndaren in sin dam och kunde mixtra och trixa. Peter tappade en viktig central e-bonde och nu fick motståndaren en egen fribonde på e-linjen. Peter försökte angripa svarts kung men istället blev hans egen kung utsatt för schackar från den svarta damen och det hela lutade i remischackar. En lätt seger för våran del!

Mladost – Helsingborgs SA

Dragutin Dolenec 2091 | ½ | Peter Rothman 2206
Kujtim Asanovski 1963 | 0-1 | Tomas Rosell 2113
Damir Vrbanac 1898 | ½ | Åke Westin 2101
Tommy Kovacevic 1786 | 0-1 | Patrik Nilsson 2074
Vlado Tadic 1804 | 0-1 | Fredrik Josefsson 1954
Marjan Pavcevic 1750 | 0-1 | Sonny Colin 1903
Vladimir Dolenec 1743 | 0-1 | P-G Larsson 1827
Jusuf Hadzic 1488 | 0-1 | Tore Bengtsson 1826

Slutresultat: 1 – 7


2011-11-23

Juniorträning på onsdagar

Juniorträningen kommer framöver att vara schemalagd på onsdagar mellan 18:00 – 19:00. Ansvarig ungdomsledare är som vanligt Johan Knutsson.

Notera också att den sista juniorträningen innan jul blir onsdagen den 21/12 och därefter börjar juniorträningen återigen nästa år onsdagen den 11/1.

För mer info se länken: Juniorer


2011-11-20

Allskånskan rond 2, Div 1, 20/11

Idag spelade vi hemma mot Lunds ASK. Mycket snack blev före matchen om att dem skulle lämna W.O hit och dit, matchen startade dock planenligt och ungefär en kvart in  matchen dök deras två sista gubbar upp.

Illa gick det fort för Eric som trixade lite för mycket i ett preussiskt parti. Efter att ha provat ett taktiskt löpardrag tidigt i öppningen som såg bra ut tog det snabbt slut. Eftersom skenet bedrog löpardraget var inte alls bra och motståndaren lyckades dessutom finna det vinnande mothugget och sagan blev kort.

Peter hamnade återigen otroligt passivt i öppningen och detta dessutom med de vita pjäserna. Känns som han har tappat stinget, hans formkurva dalar stadigt. Med kungen strandad i centrum, dålig utveckling och en svag efterbliven centrumbonde kom säkert remianbudet som en otrolig lättnad.

P-G låste till ställningen ordentligt, det blev ett jämnt parti som slutade med delad poäng.

Patrik hade svårt att skapa något, han offrade till sist en springare för bra spel på den svarta kungen. Angreppet dög inte till mer än remi.

Rosell prövade en ny siciliansk variant och fick tidigt ge kvalité för löpare och bonde. Detta var dock väldigt föredelaktigt och motståndaren fick kämpa för att hålla ihop ställningen. Rosell avslutade vackert med att lämna damen hängades och när Arne insåg att det inte gick att anta damoffret, slutade det istället med 2 svarta damer på brädet och enkel vinst.

Tony kom 2 bönder upp i ett tornslutspel och resten var ren teknik.

Tore kämpade på som en krigare gör, han höll undan i ett löparslutspel och remin var ett faktum.

Därmed var det bara Stefans parti kvar, han var bonde under i en skarp ställning med dam, torn och olikfärgade löpare. Hans kung var utsatt för ett angrepp. Stefan var tvungen att försvara sig tappert och dessutom med den sämre tiden på klockan var det svårt att finna de bästa dragen. Efter att ha kämpat i närmare 6 timmar fick han se sin egen kung falla.

Helsingborgs SA – Lunds ASK

Peter Rothman 2206 | ½-½ | Gunnar Finnlaugson 2163
Tomas Rosell 2113 | 1-0 | Arne Meurmann 2138
Patrik Nilsson 2074 | ½-½ | Paul Olsson 2119
Stefan Håkansson 2036 | 0-1 | Jan Slettebo 2115
P-G Larsson 1827 | ½-½ | Tomas Olsson 2015
Tore Bengtsson 1826 | ½-½ | Sven Rosell 1953
Eric Nordin 1802 | 0-1 | David Quinn 1940
Tony Nagy 1792 | 1-0 | Dirk Rudolph 1741

Slutresultat: 4 – 4


2011-11-14

Allsvenskan rond 2, Div II, 13/11

I söndags gästade SS Springaren från Kävlinge oss i Helsingborg, vi hade ett mycket högre ratingsnitt på samtliga bord och detta skulle vi bara vinna. Dem anlände dessutom med en man kort och Stefan Håkansson fick W.O på sista bord.

Björn fick upp en låst ställning som svart och då han inte kunde spela på vinst blev det istället en tidig remi. Birger fick också upp en låst ställning fast med ett överväldigande centrum och kunde vinna.

Åke spelade sin trogna spelöppning och fick snart ett starkt initiativ på kungsflygeln med ställningar där han hade bättre förståelse än motståndaren. Det gick vägen även denna gång.

Niklas var tvungen att offra springare för 2 bönder. Han såg ut att få till en skarp taktiskt ställning med bra initiativ, dock med nackdelen att hans egen kung var helt naken och motståndarens starka löpare samt dam kunde snart avgöra partiet.

Peter spelade en godtrogen och säker öppning, där han kunde pressa i sönder svartspelaren. Patrik vann också bekvämt i en Leningradvariant. Rosell experimenterade med en ny öppningsvariant och angreppet såg tämligen farligt ut för en stund, dessvärre fick han retirera och hamnade istället passivt.

Motståndaren missade bondevinst och chansen att utnyttja den vita kungen som var utsatt i centrum. Istället valde han att byta dam och ge motståndaren löparparet och en dubbelbonde som han trodde var svag. Istället var det denna dubbelbonde som så småningom avgjorde partiet då den blev en fribonde och Rosell kunde sätta matt i drag 31. Första allsvenska vinsten så långt.

Helsingborgs SA – SS Springaren

Björn Fagerström 2233 | ½-½ | Nejib Bouaziz 2131
Peter Rothman 2206 | 1-0 | Tomas Olsson 2015
Niklas Silfverström 2117 | 0-1 | Nils Nordahhl 1820
Tomas Rosell 2113 | 1-0 | Niklas Persson 1796
Birger Persson 2106 | 1-0 | Lars Pålsson Syll 1740
Åke Westin 2101 | 1-0 | Thorsten Nilsson 1730
Patrik Nilsson 2074 | 1-0 | Bengt Nilsson 1630
Stefan Håkansson 2036 | 1-0 | W.O

Slutresultat: 6 ½ – 1 ½


2011-11-09

Gåsaschacket 7/11

Tidshandikappturneringen Gåsaschacket spelades sedvanligt på Trädgårdsgatan i Helsingborg. Vinnare denna gång blev Tomas Rosell på 7 av 7 möjliga!


2011-11-04

Bröllop i Thailand

Det kan vara trevligt att veta att Mikael Johansson, 51 år gift sig med Achara Wititummasak, 39 år i Thailand den 14 februari 2011. Bröllopet skedde på “Alla hjärtans dag”. Mikael Johansson har tidigare spelat i HASK och var under många år där den högst rankade spelaren med ett svenskt ratingtal runt 2400. Han är trefaldig Helsingborgsmästare och erövrade Helsingborgsvandringspris 2005. En länk till bilden finner ni här: | Valentines Day 2011 |


2011-11-01

Allskånskan rond 1, Div I, 30/10

I första ronden stötte vi på Åstorps SS på bortaplan. En match som kom att bli jämn. Sejfo vann dock tidigt på W.O. efter att motståndaren (Henrik) inte dök upp efter att ha bommat ett tåg, han blir således avstängd i nästa match.

Eric bjöd ganska tidigt remi vilket Dalling accepterade. Heinz kom helt fel i öppningen mot en Torre Attack och efter att ha förbisett en bondeförlust i centrum gav han upp. Daniel hade väl inga problem utan vann bekvämt.

Tores parti gick upp och ned, efter tidsnöden hade Tore chans att få till en vinnande kombination som skulle vunnit svarts dam och partiet. Istället blev det en snöplig förlust. Falk bjöd remi i en ställning med dam mot torn och fribonde, troligen ett bra val.

Patriks parti hängde och vägde, båda kungarna var utsatta för angrepp. Iställlet förbisåg Staffan matt i 1 drag och Patrik kunde fösa ner damen till d7 och stanna klockan. Det var nog trots allt Patrik som hade det farligare angreppet. Därmed var ställningen 4 – 3 till HSA.

Enbart Rosell spelade fortfarande, efter att ha varit bonde upp vände det rejält när motståndaren fick in en taktiskt kombination. Rosell fick offra kvalité och fick spela ett slutspel med löpare och bonde mot torn. I slutet var det nära på vinst för Rosell med 2 avlägsna fribönder.

Fredric fick räkna noggrant och fick slutligen ge sitt torn för den sista fribonden, därmed slutade det med remi och vinst för Helsingborgs SA! En bra start på Allskånskan.

Åstorps SS – Helsingborgs SA

Fredric Olsson 2176 | ½-½ | Tomas Rosell 2113
Staffan Thomasson 1964 | 0-1 | Patrik Nilsson 2074
Jan Bengtsson 2022 | 1-0 | Heinz Salomonsson 1980
Avdullah Rexhepi 1800 | 1-0 | Tore Bengtsson 1826
Peter Dalling 1850 | ½-½ | Eric Nordin 1802
Henrik  (W.O) | 0-1 | Sejfo Agovic 1794
Michael Hägg 1275 | 0-1 | Daniel Johansson 1785
Viktor Lundberg 1550 | ½-½ | Falk Zetterström 1556

Slutresultat: 3 ½ – 4 ½


2011-10-23

Allsvenskan rond 1, Div II, 23/10

En katastrofal start blev det på årets Allsvenska säsong. Vi lyckades att förlora bortamatchen mot Oves SK i Lund. Förra året vann vi sånär serien, nu börjar vi tidigt med en förlust. Nu finns det ingen återhållsamhet kvar för fortsättningen, det blir frammarsch till sista kronan.

Sejfo stod länge lika i sitt parti, men lyckades på något sätt att förlora en kvalité och en tuff ställning uppstod med löpare och bonde mot ett torn. Han nekade med råge på allt ett remianbud i detta läge med en ställning som enbart gick att förlora, det blev också dagens första förlust.

Patrik såg ut att ha ett bra angrepp på sin motståndare, istället förbisåg han ett tornoffer som gav 2 lätta pjäser för torn och bonde. Därefter föll ställningen ihop. Stefan var bonde upp, men hade en ihållig kungsställning. Dessvärre fick motståndaren övertaget och vann.

Rosell stod tidigt på vinst med ett helt torn mer, motståndaren prövade ett schablonangrepp som inte skulle gett något. Dock fick Brzezinski till sist ett bra anfall men Rosell lyckades hålla undan med en vacker tornmanöver och vann enkelt slutspelet.

Peter hamnade väldigt passivt i öppningen, motståndaren kunde öka pressen successivt och Peter kunde inte göra mycket mer än att titta på. Han fick aldrig till någon frigörning och ställningen föll till sist i 1000 bitar.

Birger lyckades få till ett dominerande centrum i öppningen och kunde därefter öka pressen lite i taget, tills det blev för mycket för Lindkvist. Åke fick upp jämnt bondeslutspel med springare mot löpare, dock med en lite aktivare kung och kunde till sista avgöra!

Björn fick upp en solid uppställning och i läget 4 – 3 till hemmalaget försökte han att skapa något i ett tornslutspel. Det fanns dock inget genombrott och han accepterade till sist remi. Vi noterade därmed säsongens första förlust.

Oves SK – Helsingborgs SA

Alexei Zhakarov 2156 | ½-½ | Björn Fagerström 2233
Jacob Mejvik 2145 | 1-0 | Peter Rothman 2206
Adam Brzezinski 2145 | 0-1 | Tomas Rosell 2113
Leif Lindkvist 2035 | 0-1 | Birger Persson 2106
Sten Sjödahl 1885 | 0-1 | Åke Westin 2101
Mats-Erik Pistol 1838 | 1-0 | Patrik Nilsson 2074
Mathias Lundell 1668 | 1-0 | Stefan Håkansson 2036
Karl Eriksson 1562 | 1-0 | Sejfo Agovic 1794

Slutresultat: 4 ½ – 3 ½


2011-10-21

Schack-VM

Det händer en del i schackvärlden. Bobby Fischer lyckades aldrig få igenom sina krav som han ställt på FIDE och gick under jorden i 20 år. Karpov blev således världsmästare över en natt utan att någon match spelades.

Magnus Carlsen, 21 år och idag högst rankad i världen på 2825 i elo har nu gjort samma sak, skillnaden är bara den att Carlsen fått igenom sina krav som han ställt på FIDE och kommer därmed att deltaga i Schack-VM.

Ett av Carlsen krav var att det skall spelas en VM-turnering med 8 – 10 spelare. Vinnaren i matchen mellan Anand – Gelfand nästa år kommer att behålla sina privilegier och kommer in i slutskedet. Magnus tänker deltaga om han får ett “vattentätt kontrakt.”

Det kommer att bli en 8-manna VM-cykel mellan åren 2011 – 2013, FIDE World Championship cycle. De 8 spelarna ska spela en dubbel round robin alltså totalt 14 ronder. Prissumman ligger just nu på 420,000 Euros.

Så vilka kommer att kvalificera sig? De 3 högst placerade spelarna i FIDE-världscupen 2011 är kvalificerade. Därmed Peter Svidler, Alexander Grischuk och Vassily Ivanchuk. Spelaren som förlorar i VM-matchen 2012 mellan Anand – Gelfand är också kvalificerad.

De 3 högst rankade spelarna i världen enligt rankinglistorna för juli 2011 och januari 2012 är direktkvalificerade. Carlsen kommer därmed vara direktkvalificerad som den högst rankade spelaren i världen.

Levon Aronian och Vladimir Kramnik ligger också väldigt bra till för tillfället, att kvalificera sig som bästa 2a och 3a på världsrankingen. Slutligen kommer en 8e och sista spelare att nomineras av arrangören med ett ratingtal på minst 2700 i elo i FIDEs rankinglista för Januari 2012.

| World Championship cycle |


2011-10-16

Korrschack

Sveriges Schackförbund uppmärksammade i torsdags att Björn Fagerström blivit stormästare i korrschack. “Björn Fagerström tog sin andra och slutgiltiga M-inteckning i en lettisk minnesturnering. I det avgörande partiet besegrade han ICCF- presidenten Eric Ruch.”

SM i korrschack blev färdigspelat nu i oktober. Björn stod som segrare med 10.5 av 12 poäng! Patrik Nilsson ska också ha beröm för att ha tagit hem 2:a platsen och Sonny Colin slutade på en 7:e plats. För mer info: Swedish Championship

Ett stort grattis till SM-titeln och stormästartiteln, GM Björn! Det kan även vara värt att nämna att Björn numera är den högst rankade spelaren i korrschack i Sverige med ett ratingtal på 2578! Klicka på länken nedan och välj Sweden för att se fullständig ratinglista: ICCF Ratinglist


2011-10-02

Vänskapsblixt

I fredags var vi 10 man som åkte till Malmö för att spela den årliga blixtmatchen mot Malmö AS. HSA ställde upp med ett hyggligt lag: Fagerström, Rothman, Olsson, Rosell, Nilsson, Josefsson, Nordin, Agovic, Bengtsson och Jacobsson. Det skulle spelas totalt 20 blixtpartier per spelare.

Vi hade revansch att utkräva sedan förra året då vi förlorade med 79 – 121 och en jämn match skulle det komma att bli. I halvtid efter 5 ronder så var matchen nästan helt lika. MAS ledde med 50.5 – 49.5, jämnare än så kan det inte bli.

Men efter maten vände det till det sämre, våra gubbar blev tröttare och uthålligheten var kanske inte den bästa. Vi förlorade matchen och slutresultatet blev: 92.5 – 107.5. Bästa poängplockare blev Tomas Rosell för HSA och Anders Nilsson för MAS båda på 16 ½ av 20 poäng.

Rosell vann dock det inbördes mötet mot Nilsson med 1 ½ – ½. Även Björn gjorde en bra skörd med 13 ½ poäng. Återigen får vi försöka komma igen nästa år, då krävs det bättre kondis hos gubbarna och lite mindre mat i pausen!


2011-09-28

Sexklubbsmatchen

I söndags den 25 september spelades den 5:e ronden av sexklubbsmatchen utanför Helsingör på Græstedskolan. Nordkalotten stod som värd, övriga deltagande klubbar var Helsingör, Hilleröd, HASK, HSS och Åstorp. Som sedvanligt ställde alla upp med 10-manna lag.

Helsingborgs ASK blev dock en gubbe kort i form av Anders Johansson som aldrig dök upp. Trots detta lyckades HASK inbringa 6 matchpoäng, ett bra resultat. Ännu bättre gick det för Helsingborgs SS som lyckades ta 6.5 matchpoäng, med ett fulltaligt lag förstås.

Ny ställning följer:

1. Hilleröd 28 p

2. Åstorps SS 27 p

3. Helsingborgs SS 26 p

4. Helsingör 25 p

5. Helsingborgs ASK 22 p

6. Nordkalotten 22 p


2011-09-19

Vänskapsblixt MAS – HSS 30 september

Notera att vänskapsblixten mellan MAS-HSS är flyttad till nästa vecka, alltså fredagen den 30 september. Matchen startar 19:00 i Malmö, därför samlas vi som ska spela på klubben 17:45. Detta är nu uppdaterat i Kalendern.


2011-09-11

Bengt Ekenbergs minnesturnering 2011

Grattis till Philip Lindgren från Limhamn som vann årets upplaga av Bengt Ekenberg på 7 ½ av 8 poäng. Turneringen lockade 20 deltagare. Fullständigt resultat går att finna HÄR.


2011-09-10

Ny styrelse i HSS

HSS har efter årsmötet utsett en ny styrelse. Åke Westin ersätter Thomas Karlsson som ordförande och även som representant i samarbetskommitén HSS/HASK. Ny vice ordförande blir Fredrik Sievert och ny sekreterare blir Eric Nordin. För att se fullständig styrelse klicka på länken Klubben.


2011-09-09

Ratinglistan för 1 september 2011

Den nya ratinglistan går att finna under länken Rating.


2011-08-29

FIDE World Chess Cup 2011

Världscupen i Schack startade idag och spelas i Khanty-Mansiysk, Ryssland. Totalt 128 spelare deltager. Matcherna spelas i bäst av två partier, förutom finalen som spelas i bäst av fyra. Vid ett oavgjort resultat tillämpas principen knockout vilken utförs genom snabb- och blixtschack tills dess att en segrare kvarstår.

Turneringen har som mål att få fram en utmanare till den regerande världsmästaren vilken kommer att utses efter matchen mellan den nuvarande världsmästaren GM Viswanathan Anand och GM Boris Gelfand, den matchen kommer att spelas i början på nästa år.

Notera att Magnus Carlsen som är högst rankad i världen idag valt att inte deltaga och kommer därmed inte heller kunna slå Kasparovs rekord om att bli den yngste världsmästaren genom tiderna. Kasparov som endast var 22 år gammal när han blev världsmästare 1985!

Prispotten uppgår till $1 650 000 alltså över 10 miljoner svenska kronor. Klicka på länken nedan för att komma till den officiella hemsidan:

FIDE World Chess Cup 2011


2011-08-28

Bengt Ekenbergs minnesturnering 11/9-2011

Det är en 8-ronders Monrad handikappturnering som kommer att spelas söndagen den 11 September på Trädgårdsgatan 11 i Helsingborg. Personlig anmälan senast 9:30 och spelstart 10:00. Inbjudan finner ni Här. Varmt välkomna!


2011-08-08

Politiken Cup 2011

Vi har haft några spelare från klubben som deltagit i årets upplaga av Politiken Cup som spelats mellan den 30 Juli till den 7 Augusti i Helsingör, Danmark.

Bäst gick det för Patrik Nilsson och Eric Nordin som båda var nära att ta 50%, de slutade på 4½/10. Anders Johansson slutade på 4/10 och Kenneth Wallin 2½/10.


2011-07-22

SM i Västerås 2011

Vi har haft 2 spelare som deltagit i årets SM som spelas i Västerås. Fredrik Josefsson och Tore Bengtsson. Fredrik ledde sin grupp med 1 hel poäng inför sista ronden, han avslutade turneringen med en taktisk remi och gick därmed obesegrad igenom sin grupp i Klass II. Fredrik slutade på 6/7 poäng och är därmed är klar för Klass I till nästa år.

Ett stort grattis Fredrik!

Tore har spelat i Veteran Allmän och även han har visat på god kämparanda med 3 vinster 2 remier. Han slutade på 4/7 poäng vilket inte heller är fy skam.


2011-07-12

I lördags var hela schackfamiljen samlad!

Stundtals var vi mellan 10-12 personer som samlats i den solgröna parken. Efter två spännande blixt-turneringar med snabba handryckningar och många slag på klockan, stod Rosell och Nilsson som segrare i en vardera. För alla revanschsugna tänk att snart är det lördag igen!


2011-06-17

Schack i stadsparken imorgon

Glöm inte att det blir schack i Stadsparken imorgon den 18 juni då det nu är 4st anmälda på Crunchfish blogg!

http://crunchfish.com/chess/

Kalendern har uppdaterats


2011-05-24

Fridfullt i Stadsparken 21/5

Avslappnat och fridfullt var det under lördagens blixt. Kolla även in bilderna på Paul Cronholms hemsida Crunchfish.

http://crunchfish.com/chess/


2011-05-12

Schack i Stadsparken

För alla er om som tycker om att spela lite blixt i sommarsolen. Så kan det vara bra att veta att vi flyttar ut bord och stolar i Helsingborgs stadspark på lördagar från 11:00 och spelar framåt eftermiddagen.

Naturligtvis är det helt beroende av väderlek för att spel verkligen skall bli av. För att visa ert intresse så följ länken här och fyll i ert förnamn och email på vald lördag: http://crunchfish.com/chess/

Notera att det krävs minst 4 st anmälda för att spel skall kunna garanteras. Väl mött!


2011-05-10

Ratinglistan för 1 Maj upplagd

För er som fortfarande bryr er om sådant som ratingtal så går det att finna den uppdaterade ratinglistan under länken Rating.


2011-04-29

SSF startar samarbete med Playchess

För alla er om som tycker om att spela schack online kan det vara bra att veta att Sveriges Schackförbund nyligen har inlett ett samarbete med den världsledande schackservern www.playchess.com. Alla medlemmar i SSF får numera medlemskap till ett förmånligt pris.

Barn och ungdomar betalar 150 kr per år och vuxna betalar 200 kr per år (ordinarie pris är 30 euro). För er som inte vill betala så är det är kostnadsfritt att följa samtliga LIVE-partier från stora internationella turneringar. För mer info om SSF’s samarbete läs här: SSF_Playchess.pdf.


2011-04-27

Senior DM

Årets DM som spelades under påskhelgen lockade med sitt garantipris på 2000:- till segraren enbart 6 deltagare till Åstorps schackklubb. Det blev Tomas Rosell som nyligen vunnit blixt-DM i Klippan och påskadraget som drog det längsta strået.

Fullständigt resultat visas nedan:

1. Tomas Rosell 2162 | 4½p
2. Fredric Olsson 2045 | 4p
3. Fredrik Josefsson 1931 | 3p
4. Jan Bengtsson 2157 | 2½p
5. Sejfo Agovic 1816 | 1p
6. Clas-Erik Nilsson 1511 | 0p


2011-04-24

Helsingborgsmästare 2011

Titta in den nya länken Helsingborgsmästare. Där kan ni se vilka som vunnit titeln mellan åren 1991 – 2011. Om någon har tillgång till ännu äldre resultat så var god maila webmastern så att detta kan publiceras på hemsidan.

Notera att i årets Helsingborgsmästerskap ställde ej titelförsvararen Rosell upp, han har annars varit med i varenda HM sedan barnsben. Istället slutade fyra spelare på samma poäng och det var Patrik Nilsson som drog det längsta strået efter mycket om och men.

Det var slutligen den högsta kvalitetspoängen som avgjorde mästerskapet trots att omspel sker då 2 spelare hamnar på samma poäng. Detta gäller tydligen inte ifall 3 spelare eller fler gör det. En skönhetsmiss i regelverket!

Vi får trots omständigheterna gratulera vår nykrönte Helsingborgsmästare Patrik Nilsson som vid 2 tillfällen tidigare varit väldigt nära att ta hem vandringspriset, han har numera vunnit HM inte mindre än 5 gånger! Kommer han att lyckas ta hem vandringspriset denna gång tro?


2011-04-18

Juniorer

Vänligen notera att kontaktinformationen längst ner på varje sida nu har uppdaterats och juniorerna tränar alltså numera på måndagar. På HSA:s klubblokal mellan klockan 17:30 – 19:00.


2011-04-11

Senior-DM 2011, spelas i Åstorp 24 – 25 April

Se inbjudan Här.

Garanterat 1:a pris på 2000kr! Se även det nya systemet med differentierade startavgifter, ex. för spelare med rating över 2000 är startavgiften 200kr medans för en spelare med rating under 1500 är startavgiften enbart 50kr. Ge DM en chans att återigen bli en riktigt bra tävling där många spelare sluter upp!

Väl mött!


Mragel Open

Vi hade en spelare från Helsingborg med i årets Mragel Open som hölls i Lund över helgen nämligen Sejfo Agovic och även den nyinflyttade helsingborgaren Anders Johansson ställde upp. Det var en 6 ronders turnering, med två stycken 1 timmes partier och fyra 2 timmars partier.

Det gick inte så värst bra för Sejfo han slutade på 1/6 medans Anders tog 3½/6. Vann gjorde FM Andreas Skytte Hagen från Danmark på 5/6.


2011-04-05

Svenska Mästare

Det kan vara skoj att veta att det numera går att finna några rader på engelska Wikipedia om våra äldre schacklegendarer från Helsingborgstrakten. Se även länken Svenska Mästare i Schack.

Bengt Ekenberg

Stig Lundholm

Svenska Mästare i Schack


2011-03-29

Allskånskan rond 7, Div I, 27/3

Hässleholms SK – Helsingborgs SA

I en betydelselös match där båda lagen redan säkrat kontraktet utkämpades en strid tills sista blodtåren. Hässleholms 1:a bord spelare skulle inte hinna fram i tid och laget flyttades upp, därmed blev Lars utan motståndare på sista bord.

Rosell hade en enkel match och besegrade motståndarens öppning Trompowsky som svart efter enbart 18 drag. Motståndaren såg ut att höra hemma i fel division. Ivar fick till en tidig remi han talade dock gott om sina vinstchanser efter partiet.

Tony missade tydligen pjäsvinst i sitt parti och hamnade istället passivt med torn och bönder mot springare och löpare. Kämparglöden fanns men virket brann upp så småningom. Stefan Myrenfors hamnade i ett damslutspel med bonde under och bjöd remi vilket motståndaren först avböjde.

Några drag senare frågade motståndaren om remi anbudet fortfarande stod kvar? Ja en snabb handräckning blev det i alla fall från Myrenfors. Rolf fick till ett bra tornslutspel där så småningom motståndarens dåliga bondestruktur avgjorde partiet.

Eric Nordin blev tillbaka trängd och hade svårt att skapa motspel, hoppet fanns där men ställningen föll till sist. Åke hade en sund merbonde och kunde föra hem partiet med sin tekniska förmåga. En glädjefylld vinst för HSA som vissa aldrig kommer glömma.

Simon Ottosson 2029 | 0-1 | Tomas Rosell 2162
Bo Plato 1881 | 0-1 | Åke Westin 2114
Benjamin Ehmann 1849 | 1-0 | Eric Nordin 1782
Mika Sjöholm 1789 | 1-0 | Tony Nagy 1724
Stig Idegran 1764 | ½-½ | Ivar Jacobsson 1650
Hans Olsson 1677 | ½-½ | Stefan Myrenfors 1626
Lars Tegård 1662 | 0-1 | Rolf Johansson 1626
W.O. | 0-1 | Lars Segerström 1401

Slutresultat: 3- 5


2011-03-21

Allsvenskan rond 7, Div II, 20/3

Igår spelades den sista ronden i Allsvenskan och hoppet fanns ju där. Vi var i Lund för att besegra Oves SK som hyrt in sig i LASKs lokaler. LASK II spelade hemma mot SK Bara Bönder och vårt hopp låg i att dem skulle spela oavgjort 4-4 (eller förlora) då skulle vi behöva vinna med 7 ½ för att säkra seriesegern med en ½ partipoäng.

Det är en dock en situation där vi är helt beroende av ett annat lags prestation, SK Bara Bönder i detta fall. Dessvärre hade dem en magsjuk spelare på 3:e bord som bjöd remi efter enbart några drag och när motståndaren inte accepterade, så gav han omedelbart upp partiet. Tråkigt också för Ronny Sörensson som blev utan motståndare på vårt sista bord, W.O där alltså.

Stefan lyckades tidigt fånga sin motståndares torn och kom bonde och kvalitet upp vilket han vann tämligen enkelt. Även Christian kom bra och vann fort 2 bönder och hade ett enkelt tornslutspel framför sig. Peter fick ett ordentligt spelövertag på 1:a bord och efter en bondevinst samt extrem terrängfördel, fick motståndaren vänta på sitt nederlag.

Sejfo stod aningen passivt i sitt parti, men lyckades öppna upp. Partiet var dock helt jämnt i slutspelet, men på något sätt så lyckades han trixa och vinna. Patrik offrade kvalitet och fick fullständig kontroll över e-linjen, samt bra dominans i sin helhet och kunde inleda en bondemarsch på kungsflygeln och pressen på motståndaren blev för stor.

Rosell hade vissa bekymmer med sin motståndare och i ett jämnt tornslutspel offrade han bonde för att kunna sticka med en central fribonde och med motståndarens kung avskuren med hjälp av tornet. Marcherade bonden med kungens stöd ända fram till 2:a raden och där gav motståndaren upp.

Med ställningen 7-0 i vår favör behövde Åke inte ta några risker, i en skarp ställning där han hade ett mycket starkt angrepp på motståndarens kungsställning. Utan han tog remi och vi hade fullföljt vårat uppdrag med att nå 7 ½ poäng. När ställningen mellan LASK II – SK Bara Bönder stod 3-3. Lämnade vi eftersom det såg väldigt dystert ut. Mycket riktigt LASK II vann med lägsta möjliga marginal 4 ½ – 3 ½ och slutade därmed som seriesegrare i Div II grupp 8. På samma partipoäng som oss.

Oves SK – Helsingborgs SA

Jacob Mejvik 2144 | 0-1 | Peter Rothman 2209
Henrik Olsson 1781 | 0-1 | Tomas Rosell 2162
Mats-Erik Pistol 1734 | 0-1 | Patrik Nilsson 2149
Mathias Lundell 1637 | ½-½ | Åke Westin 2114
Daniel Askgården 1663 | 0-1 | Stefan Håkansson 2020
Ala Alasfar 1460 | 0-1 | Christan Grandsjö 2011
Magnus Manson 1317 | 0-1 | Sejfo Agovic 1816
W.O | 0-1 | Ronny Sörensson 1805

Slutresultat: ½ – 7 ½


2011-03-08

Senior-DM 12-13 Mars i Helsingborg

Ingen har väl missat att Distrikt Mästerskapet kommer att spelas på Trädgårdsgatan i helgen mellan lördag och söndag. Det blir 5 ronder schweizer. Personlig anmälan i spellokalen senast 9:30 och spelstart 10:00. För mer info kolla in: NVSSFs Hemsida


2011-02-28

Allsvenskan rond 6, Div II, 27/2

För våran del så spelades årets viktigaste seriematch mellan HSA – LASK II. Det var dags för att göra upp om guldet och avancemang till Div I Södra, mellan dessa ännu obesegrade lag. Vi hade 5 raka vinster i bagaget och med tanke på att LASK II redan tappat en halva mot Halmstad skulle oavgjort i denna match räcka för oss.

Tyvärr sedan tidigare visste vi att Patrik och Åke inte kunde ställa upp, så när Silfverström sent på söndagsmorgonen lämnade återbud kom det lite som en chock för 1:a laget. Istället för att lämna w.o. övertalades Tore att ställa upp. Han hade dessvärre en tid att passa på Kastrup och stressen påverkade hans prestation.

Tore bjöd remi ett flertal gånger i sitt parti, motståndaren som som stod aningen bättre hela partiet avböjde dock och vann slutligen. Birger spelade remi tidigt och även Stefan som hamnade i ett olikfärgat slutspel med tornen kvar bjöd remi. Heinz hade en intressant kamp och hade länge initiavet. Tyvärr så kom tidsnöden och någonstans där gick Heinz fel och förlorade.

Peter kan glädja sig åt sin halva, han hamnade väldigt risigt som vit. Han som annars är säkerheten själv kom alltså turligt undan även denna gång. Med bara 3 partier kvar låg vi under med 2 pinnar. Tomas hade ett bra övertag i sitt parti med ett farligt angrepp på motståndarens kung. Han hamnade i tidsnöd med kläppen hängades och med 2 drag kvar till ny tidskontroll missade han en forcerad damvinst. Där han kunde offrat löpare och sedan gjort en avdragars schack men sin andra löpare.

Istället blev det ett slutspel med löparpar mot springare och löpare och en bonde under. Efter att ha offrat ytterliggare en bonde för att skapa en fribonde på kanten avancerade båda spelarna mot dam och det resulterade i remischackar med 2 bönder under. I detta läge var det alltså bara 2 partier kvar och vi var tvungna att vinna båda för att kunna uppnå 4-4. Björn fick upp ett tornslutspel med 4 bönder mot 2 och det skulle väl mer eller mindre vara självspelande.

Under tiden så spelade Christian på i hopp om att vinna sitt parti som var tämligen jämt men med fördel Christian. Han hade en bra chans att avancera och skapa en fribonde men missade den chansen. Men med 4 min mot 2 min fanns det en bra chans att vinna på tid. Under tiden reste sig Björn upp och gick, det tecknet bådade inte gott. Han hade satt bort sig i tidsnöden och missat att motståndaren kunde offra tornet med schack för att sedan få dam. Trots torn och 2 bönder mot dam vilket enkelt håller remi, blev han väl så pass förbannad eller överraskad att han valde att ge upp.

Nu fanns det inget att spela för och Christian bjöd remi. En minst sagt snöplig avslutning och nu ligger Div 1 Södra långt borta. Vi får helt enkelt hoppas på att SK Bara Bönder slår LASK II i sista ronden eller åtminstone spelar 4-4. I det andra fallet så

kommer partipoäng att avgöra och i nuläget ligger vi under med 3 poäng. Så det krävs en storseger mot Oves SK och inga onödiga remier! Komiskt nog så kommer vi troligtvis dessutom att spela i samma lokal som våra rivaler i rond 7 eftersom Oves SK brukar hyra in sig i LASKs lokal.

Helsingborgs SA – LASK II

Björn Fagerström 2248 | 0-1 | Arne Meurman 2167
Peter Rothman 2209 | ½-½ | Jan Slettebo 2122
Tomas Rosell 2162 | ½-½ | Paul Olsson 2083
Stefan Håkansson 2020 | ½-½ | Hans Frisk 2059
Birger Persson 2109 | ½-½ | Håkan Hansson 2044
Christian Grandsjö 2011 | ½-½ | Sven Rosell 1964
Heinz Salomonsson 1985 | 0-1 | David Quinn 1924
Tore Bengtsson 1862 | 0-1 | Ronald Hansson 1876

Slutresultat: 2 ½ – 5 ½


2011-02-14

Allskånskan rond 5, Div I, 13/2

Helsingborgs SA – Limnhamns SK

I söndags fick vi ta emot Limhamns första lag i Allskånskan. Limhamn som satsar på serieseger kom med starkast möjliga lag till Helsingborg. Innan matchen startade fick Rosell banka ner Anders Nylen i gästande lag med 3-0 i blixt. Matchen slutade tyvärr inte lika bra. Fredrik var inte tillräckligt insatt i damgambit och gav motståndaren onödigt mycket terrängfördel, utan något motspel fick han mest agera som bänkvarmare.

P-G hade svårt att få kompensation för offrade bönder i en vinggambit och dukade så småningom även han under. Sejfo som efter veckor av stuider var välförbered i en siciliansk öppningsvariant valde i sista sekund att byta variant. Ursäkten, han tyckte att den var för remibetonad. Tydligen även mot en motståndare med 350 mer i rating. När han misslyckades med rockaden blev kungen kvar i centrum i mittspelet vilket snart skulle kosta pjäs och parti.

Eric såg ut att stå sunt i ett jämt tornslutspel men det räckte inte. John hade sina chanser men lyckades inte han heller. Tomas hade en chans att spela hem sitt parti tidigt i öppningen men missade en lång forcerad offervariant. Istället satte han sig i onödig tidsnöd med 20 drag att fullborda på 5min, den valsen höll inte. Den som ska ha beröm för sitt spel är Heinz som fick in ett väldigt vackert angreppsparti i sicilianskt där han offrade sig igenom för att slutligen vinna mot en spelare med 200 mer i rating! Ett skönhetsparti som troligen kommer att publiceras på hemsidan framöver.

Patrik kämpade in i det sista mot Conny i ett tornslutspel vilket han hade möjlighet att hålla vid korrekt spel, men istället föll han på mållinjen. Som ni kan se nedan så var Limnhamnarna högre rankade på samtliga bord och hade ett rankingsnitt runt 2200 jämfört med vårat på 1930. Det talar lite för slutresultatet.

Tomas Rosell 2162 | 0-1 | Osmani Penalver 2327
Patrik Nilsson 2149 | 0-1 | Conny Holst 2245
Heinz Salomonsson 1985 1 Philip Lindgren 2224
Fredrik Josefsson 1931 | 0-1 | Linus Johansson 2209
P-G Larsson 1836 | 0-1 | Anders Nylen 2194
Sejfo Agovic 1816 | 0-1 | Peter Månsson 2164
Eric Nordin 1782 | 0-1 | Anders Hansen 2073
John Hultberg 1776 | 0-1 | Daniel Wakeham 2072

Slutresultat: 1 – 7


2011-02-08

Allsvenskan rond 5, Div II, 6/1

SK Bara Bönder kom på besök i Helsingborg. Det stod tidigt klart att dem var underbemannade och Christian fick tråkigt nog inte någon motståndare istället 1-0 till oss innan matchen startat. Niklas fick till en skarp variant av Marshall och när han så småningom gick ur teorin med sin egen innovation, så fortsatte motståndaren trots detta att utföra samma drag som i huvudvarianten.

Partiet slutade med ett våldsamt anfall och tog slut innan det hann börja. Stefan vann tidigt en bonde i öppningen efter ett grovt öppningsfel av motståndaren, därefter följde den ena pjäsvinsten efter den andra. Åke stod sunt hela partiet men det var aningen låst och resulterade till slut i en halva. Peters motståndare fick till ett offer som gav honom torn+3 bönder mot 2 lätta pjäser, därmed får Peter vara glad över sin halva.

Björn fick upp en solid ställning i sicilianskt men fick aldrig till något spel utan båda spelarna väntade istället in handräckningen. Patrik stod länge väldigt bra i mittspelet men i ett komplicerat slutspel med löpare plus bönder mot enbart bönder. Blev det en kapplöpning om vem skulle hinna först i mål, dessvärre inte Patrik denna gång. Tomas parti blev en omstridd historia, i vilket han bevisar att 2 lätta pjäser visst kan vara kompensation för dam. Ni finner den kontroversiella historian under länken partier till höger.

Helsingborgs SA – SK Bara Bönder

Björn Fagerström 2248 | ½-½ | Lennart Friberg 2057
Peter Rothman 2209 | ½-½ | Håkan Lyngsjö 1946
Tomas Rosell 2162 | ½-½ | Gary Olsson 1913
Patrik Nilsson 2149 | 0-1 | Per Eisele 1857
Niklas Silfverström 2117 | 1-0 | Håkan Runvik 1798
Åke Westin 2114 | ½-½ | Gert Lyngsjö 1753
Stefan Håkansson 2020 | 1-0 | Patrik Rask 1458
Christian Grandsjö 2011 | 1-0 | W.O

Slutresultat: 5 – 3


2011-01-24

Allskånskan rond 4, Div I, 23/1

Vi åkte till Lund för att möta Lunds ASK. Ganska tidigt såg det ut som Peter Grandsjö skulle vinna med materiellt överläge i mitspelet, dam mot torn. Han lyckades inte bara tappa en halva utan förlorade dessutom. Sejfo var lika självsäker som vanligt, vid sidan av brädet alltså. I ett läge där han var tvungen att ge kvalitet, fick han total black-out och gav istället sitt torn för enbart en bonde.

Patrik fick till en något udda öppningsvariant där iniativet såg väldigt övertygande ut, men med kungen kvar i centrum dukade han under så småningom. Tomas gick in i en väldigt skarp variant av draken, med mycket spel åt båda håll. Tyvärr missade han att motståndarens tid hade passerat vid 40:e draget och trots bra vinstchanser efter dragkontrollen så lyckades han inte vinna slutspelet som uppkom.

Heinz såg ut att att stå ganska så sunt mot caro-kann men hamnade lite snett i mittspelet och fick en del svaga punkter, han lyckades inte försvara sin ställning. Åke var som vanligt säkerheten själv och hade även vissa chanser till mer än en halva. Fredrik hamnade mycket passivt som svart men försvarade sig väl och det slutade med delad poäng. Tore fick också upp en solid uppställning som vit men släppte in sin motståndare lite oturligt och föll så småningom. Slutsiffrorna skildrar inte matchen.

Lunds ASK – Helsingborgs SA

Arne Meurman 2167 | ½-½ | Tomas Rosell 2162
Nejib Bouaziz 2139 | 1-0 | Patrik Nilsson 2149
Jan Slettebo 2122 | ½-½ | Åke Westin 2114
Paul Olsson 2083 | 1-0 | Heinz Salomonsson 1985
Sven Rosell 1964 | ½-½ | Fredrik Josefsson 1931
Tomas Olsson 1944 | 1-0 | Tore Bengtsson 1862
Ronald Hansson 1876 | 1-0 | Sejfo Agovic 1816
Sigurd Madison 1786 | 1-0 | Peter Grandesjö 1802

Slutresultat: 6 ½ – 1 ½


2011-01-16

Allsvenskan rond 4, Div II, 16/1

Dagens match blev en riktig rysare. Peter kom tidigt lite sämre i nimzoindiskt som vit och Anders bjöd remi, vilket Peter accepterade. Patrik vann tämligen enkelt då motståndarens kung var ute på vandring i mittspelet. Stefan besegrade sin motståndare i slutspelet, som valde att spela budapestgambit.

Tomas fick upp en överlägsen ställning som svart efter att offrat korrekt men i tidsnöden svängde de, med 1 sek kvar för att fullborda 40e draget. Blev det ett mycket fördelaktigt damslutspel för vit, vilket blev för svårt att hålla. Fredrik stod länge på vinst, men till sist fick hans motståndare chansen att ge sin springare för 3 bönder vilket så småningom blev 4 och resulterade i vinst.

Per Gunnar fick till ett ganska skarpt spel i holländskt, men lyckades aldrig att bryta igenom och det slutade med delad poäng. I detta läge var matchen helt lika. Christian var bonde upp men att se någon vinstfortsättning var svårt. Medans Åke var bonde under och stod risigt.

Här hoppades vi på 4-4. I slutändan så lyckades dock Åke vända på steken och vinna sitt parti, Christan kunde därmed nöja sig med en halva. Mycket bra kämpat Åke! Den här sortens kämparanda bådar gott inför kommande matcher. Inte nog med det, LASK II tappade dessutom poäng borta mot Halmstad. Den matchen slutade 4-4! Nu leder vi serien med 4 vunna på 4 möjliga.

Det gick inte riktigt lika bra för andra laget som fick lämna 2 w.o och förlorade med hela 7 ½ – ½ borta mot SK Bara Bönder. Enbart Sejfo lyckades stjäla en halva. Bättre lycka i nästa match!

Limhamn III – Helsingborgs SA

Anders Hansen 2073 | ½-½ | Peter Rothman 2209
Håkan Tjärnemo 2053 | 1-0 | Tomas Rosell 2162
Kenneth Westin 2022 | 0-1 | Patrik Nilsson 2149
Lars Åström 1899 | 0-1 | Åke Westin 2114
Ulf Karlsson 1887 | 0-1 | Stefan Håkansson 2020
Martin Ollen 1853 | ½-½ | Christian Grandsjö 2011
Johan Ahlander 1826 | 1-0 | Fredrik Josefsson 1931
Mats Chronblad 1820 | ½-½ | PG-Larsson 1836

Slutresultat: 3 ½ – 4 ½


Rating

Ratinglistan för 1 jan 2011 är uppdaterad.


2011-01-05

Malmö Open

Patrik Nilssons stora möjlighet mot stormästare Jonny Hector ifrån Malmö Open i december finns nu upplagt under Partier.


Kalender

Kalendern för våren 2011 är upplagd.