HASK junior aktiv på lichess

Ett sätt att träna och hålla sina schackmuskler i form är att spela på nätet. Att den möjligheten finns är speciellt bra nu under coronapandemin. Som junior är det också ett bra sätt att skaffa sig rutin. Ju fler partier man spelar desto bättre mönsterinkänning får man så man ser de där partiavgörande kombinationerna.

En av de mer aktiva nordvästskånska juniorerna är Mille Montelin som spelar för Helsingborgs ASK. Han spelar mest på spelservern lichess.

På kort tid har han spelat HASK:s Arena KM och World Junior Championship 2D som är en lagturnering för juniorer. Det är ingen officiell VM-turnering men har ett stort antal duktiga deltagare i flera olika divisioner som spelar en gång i veckan. Mille spelar för laget WJC Team Sweden (självfallet!). Om jag hade varit junior så hade jag Läs mer

image_print
Share

Sverigemästarklassen uttagen till SM i Helsingborg

Som alla förstår så är det lite osäkert om alla klasser kan genomföras i Helsingborg när det dags för SM. Helt omöjligt att veta corona läget när det dags att dra de första dragen i Helsingborgs Arena den 2 juli. Det är dock klart att Sverigemästarklassen ska spelas. Med 10 deltagare i klassen så ska det inte vara något problem att spela turneringen och utse en Sverigemästare.

Följande spelare är uttagna:

 NamnELO
1Tiger Hillarp2538
2Erik Blomqvist2535
3Jonathan Westerberg2534
4Jonny Hector2485
5Pia Cramling2449
6Jung Min Seo2453
7Axel Smith2449
8Michael Wiedenkeller2445
9Martin Lokander2437
10Isak Storme2397

Som lokalpatrioter så håller vi nordvästskåningar självfallet på Jonny Hector, han bor endast en kort färjetur på ca 20 minuter ifrån Helsingborg. Jonny slog ner sina bopålar i Helsingör för många år sen. Han spelar för Limhamns SK.

Läs mer på Sveriges Schackförbunds hemsida. Bland annat så intervjuas en av förhandsfavoriterna Jonathan Westerberg.

image_print
Share

Bengt Lindberg vann Påskturneringen online

IM Bengt Lindberg (MrStahlberg) ifrån Växjö SK segrade i Schack 08:s Påskturnering som spelades idag och igår. Han släppte endast en halva på de 10 ronderna.Cirka 80 spelare kom till start.

Den som slet till sig en remi ifrån Bengt var tredjepristagaren Michael Mattsson (Rudde) som spelar för SS 4 Springare (Stockholm). Silvret hamnade hos Görgen Andersson (gogge), Hallsbergs SS. Namnen inom parentes är spelarnas lichess alias.

För de deltagande nordvästskåningarna, Anders Hansen (milesd), Helsingborgs ASK och Susanne Ellerstrand (susell), Engelholms SK började det lite knackigt under gårdagens rond 1 – 5. Spelet och poängskörden rättade till sig lite idag. I sluttabellen så slutade Anders på 13:e plats, 6½ poäng, och Susanne hamnade på 69:e plats med 2½ poäng.

Övriga tre nordvästskåningar som var anmälda till tävlingen kom inte till start eller så spelade dom för få partier för att jag ska skriva om det.

image_print
Share

Inför påskturneringen online 2021

I Påskhelgen, 3 – 4 april, spelas Schack 08:s påskturnering online på lichess.org. Det blir mycket schack för den som deltar, 6 timmar per dag. På den tiden hinner man spela 10 partier med betänketiden 15 minuter + 5 sekunders tillägg. Vill man anmäla sig (ingen startavgift!) så får reda på hur man går till väga på denna sida: https://www.schack08.se/paskturneringen-online-2021/

Observera att det även finns en turnering, Lilla Påskturneringen, för Läs mer

image_print
Share

HSS bäst i sundets pärla

Helsingborgs Schacksällskap är bäst i Helsingborg, åtminstone i snabbschack. I gårdagens Swedish Rapid Battle Div 2 på lichess distanserade man ärkerivalen Helsingborgs ASK. HSS hamnade på 2:a plats medans HASK hamnade i mitten av startfältet på en 6:e plats.

Birger Persson

Foto:Lars OA Hedlund, Birger Persson,Helsingborgs SS

I HSS visade Birger Persson (asolmar) vägen med sina 13 poäng och den fina prestationsrankingen 2379. Även Åke Westin (selfrid) tog 13 poäng men hade en lägre prestationsranking. Bengt Andersson (o-s-t-e-n) och Jonas Aulin (aCBX) drog ett stort lass igår och banade väg för sitt lags 2:a plats.

I HASK så var Ronny Blomdahl (RonnyBlomdahl) 10 poäng, Filip Jonsson (benoniexperten) och Majed Fakhr Eldin (Majed_ctb) 9 poäng de stora glädjeämnena. Kul var också att den f.d golfspelaren Magnus Kullberg debuterade i laget.

Som medlem i HASK så dristar sig undertecknad till att utropa: Skärpning! Ställ upp och spela!.

image_print
Share

Kurs om onlineträning

Den 10:e april håller stormästaren Johan Hellsten en kurs om träning via internet på lichess. Sedan många år bor han i Sydamerika där han jobbar som schacktränare.

Johan har sina rötter i Malmö där han spelade för Limhamns SK och tränades av en av Sveriges bästa ungdomstränare, Conny Holst. Conny är en tränare av den gamla stammen så där tillåts ingen bongcloud och annat trams. Det är kanske därför Conny fått fram ett par stormästare.

Kursen riktar sig i första hand till tränare eller aspirerande tränare och är gratis för medlemmar i Sveriges Schackförbund. Deadline för att anmäla sig är den 6:e april. Max 15 deltagare så först till kvarn gäller. Anmälan görs till erik.malmstig(at)schack.se. Läs mer på schack.se om kursen.

image_print
Share

Årsmötet – den nya styrelsen

 

Efter årsmötet idag så formerade sig styrelsen på följande sätt:

  • Ordförande: Stefan Håkansson, Helsingborgs ASK
  • Vice ordförande: Cai Jussila, Helsingborgs ASK
  • Kassör: Fredrik Sievert, Helsingborgs Schacksällskap
  • Sekreterare: Roland Johansson, Skromberga ASS
  • Ledamot: Lars Persson, Skromberga ASS
  • Suppleant: Mikael Svensson, Landskrona SK

övriga val

  • Valberedning Viktor Lundberg och Eric Nordin (reserv Magnus Ljunggren)
  • Revisorer Daniel Johansson och Ted Sandbech (Suppleant Johan Knutsson)
image_print
Share