Information om Schackfyran våren 2021

Sveriges Schackförbund har skickat ut information om hur Schackfyran kan genomföras under corona pandemin. Digitala klassbesök är lösningen. Hela informationsutskicket lyder så här:

 

Hej Sveriges schackdistrikt!

Här kommer information om hur vi på Sveriges Schackförbund ser på Schackfyran under våren 2021.

Vi hoppas att Schackfyran kan fortsätta runt om i Sverige även när situationen ser ut som den gör. Vi har erbjudit alla distrikt att vara med på digitala schackfyranbesök med hjälp av oss på kansliet och har genomfört besök i Göteborg, Gävleborg och Jämtland-Härjedalen. Det har varit annorlunda jämfört med de vanliga fysiska besöken, men har varit det bästa jämfört med att inte göra något. Vi kommer att fortsätta genomföra digitala klassbesök i de distrikt som är intresserade av det. Om ert distrikt skulle vara intresserade är det bara att ta kontakt med albin.ringstad@schack.se så kan vi diskutera när och hur vi ska genomföra det.

Vi har även nyheter på tävlingsfronten. Som det ser ut nu kommer det inte att gå att hålla i några stora fysiska tävlingar under våren. Ett vaccin är på väg men vi vet inte hur snabbt det kommer att gå eller när restriktionerna kommer att släppas på. Därför har vi arbetat på att ta fram ett digitalt koncept som kan ersätta såväl de fysiska distriktsfinalerna som riksfinalerna i år.

För er som distrikt gäller följande:
Distriktet anmäler intresse till kansliet om de vill vara med på Schackfyran online. Information om anmälningsförfarande skickas ut till respektive distrikt.

  • Spel genomförs på spelplattformen Yes2Chess och administreras av kansliet
  • De bästa 50 % av antal lag som deltar i distriktsfinalerna kvalificeras till riksfinalen i slutet av maj,
  • Alla elever som är med i riksfinalen får en medalj och en ny schacktidskrift för nybörjare.
  • Distriktsfinalerna kommer vara gratis att delta i. De skolklasser som bildar en skolschackklubb kommer även få spela riksfinalen utan startavgift (värde 2500 kr).

Vi kommer i distriktsfinalerna begränsa antalet deltagare till 500 per tillfälle. De distrikt som beräknar ha fler än 500 deltagare får dela upp spelandet på flera tillfällen, exempelvis förmiddagar och eftermiddagar, och i vissa fall även över flera dagar. Spelandet kommer att ske på vardagar, under skoltid, då eleverna är i skolorna, vilket är en förutsättning för Schackfyran online. Vi tänker oss att det kommer att spelas fyra ronder med tio minuter per spelare. Förmiddagspasset spelas 09:00-11:30 och eftermiddagspasset spelas 12.30-15.00.

Vi hoppas att ni med den här informationen kan fortsätta ert Schackfyranarbete och börja planera inför era tävlingar. Bara för att vi befinner oss i en pandemi betyder inte det att Schackfyran behöver ta en paus, utan vi tänker om och tänker nytt!

Vad ska intresseanmälan innehålla?

  1. Ert distrikt
  2. Kontaktperson för distriktsfinalerna online; namn, epost och telefonnummer
  3. Hur många spelare räknar ni med att bli (den här siffran kan givetvis komma att ändra sig men vi behöver det för att kunna planera)
  4. När vill ni spela era länsfinaler online? Först-till-kvarn-principen gäller när ni bokar era datum som ni vill spela på. Om era föreslagna datum är upptagna kommer vi att komma med förslag. På vår hemsida kommer vi lägga upp alla datum som är bokade https://schack.se/schackfyran/schackfyran-online/. Länsfinalerna online kommer i första hand spelas under vecka 10-16.

Om ni har några frågor eller funderingar är det bara att ta kontakt med Albin Ringstad på albin.ringstad@schack.se. Intresseanmälan från distriktet ska vara inne senast 27 januari.

Share