Allsvenskan: Rond 1 Div I – III

Allsvensk logoDå var den stora seriestarten överstökad. Elitserien och Superettan spelade redan förra helgen så igår den 22 oktober var det de tre övriga divisionerna som spelade.

Det blev ingen vidare seriestart för de nordvästskånska lagen. Bara två matchsegrar och den ena kom i ett lokalderby. Det var Skromberga ASS som besegrade Helsingborgs SS II.

Resultaten för de nordvästskånska lagen blev så här:

div 2 grupp 8

Malmö AS II – Landskrona SK 4½-3½

Helsingborgs ASK II – SK Mumien 3½-4½

Limhamns SK III – Helsingborgs SS 2-6

På SK Mumiens hemsida kan man läsa ett fylligt matchreferat signerat Anil Surender, Mumiens lagledare. På Helsingborgs SS hemsida hittar man också ett referat ifrån klubbens bägge matcher.

div iii grupp 6

Lunds Schackklubb – Helsingborgs ASK III

Skromberga ASS – Helsingborgs SS II

I den matchen jag själv deltog i, Helsingborgs ASK II – SK Mumien, gjorde 13-årige Alexander Berg seniorlags debut med bravur: Han vann övertygande mot Carl-Martin Sikström. I Helsingborgs ASK III gjorde en annan 13-åring ifrån HASK debut också med bravur: Egil Berling. Han spelade remi mot säkre och rutinerade Håkan Hansson, Lunds SK. Rankingskillnaden var hela 243 poäng till Håkans fördel!

Själv spelade jag ett gediget parti tycker jag. Det dumma var att jag tänkte det under partiet. Ett misstag man inte ska göra. Man måste vara fokuserad hela partiet. Lite tidsnöd på det och jag höll på att förlora.

Jag spelar vit. En fri d-bonde i kombination med möjlighet att få till ett kunsangrepp med de välkordinerade vita pjäserna bör ge vit vinsten. Stockfish 11 värderar den vita ställningen till ca +6 efter en stunds funderande. Men då får man inte backa med en aktiv pjäs rakt in en spik. Jag spelade nämligen 39. Se2? (Kf3 eller Ke3 ska spelas). Varpå svart spelade 39…cxd5. Då fick jag syn på att  40. cxd5 kan besvaras med  40…Tg2+ (se sist i denna nyhet för en annan möjlighet), ett drag jag missat, och trodde att 41. Kxg2 Txe2+ ledde till en sämre ställning för vit men det visar sig att det bör leda till ett ganska jämt tornslutspel, kanske till och med lite bättre för vit på grund av den fria d-bonden och en aktivare kung.

Jag drog i panik 40. Kf3 i tidsnöden. Men då tar svart på c4 och får en massiv bondeövervikt. Som tur var har vit motspel mot den svarta kungen och i slutändan blev partiet remi efter ett känt tema. Evig schack med ett torn och springare som samarbetar mot en kung som är avskuren på sista raden.

Partiets avslutning:

Ett litet tillägg:

Det visar sig att svart har en annan möjlighet än 40…Tg2+ i varianten ovan, nämligen Tg4 med hotet Te4 och svart vinner springaren på e2. Dock har vit motspel med d-bonden och svart verkar vara tvungen att ta ut remi schackar. De bägge svarta tornen schackar vits kung från sidan för “evigt”.  Se nedan:

Visst är schack ett spel rikt på möjligheter!

Share