Kåre 8:a i Schackstudion LASK IM turnering

Som tidigare har nämnts på denna sida deltog IM Kåre Hove Kristensen som representerar Helsingborgs ASK i Schackstudion LASK IM turnering som spelades i Lund den gångna veckan. Efter att spelat remi i rond 1 mot tävlingens högst rankade spelare, den Litauiska stormästaren Eduardas Rozentalis, gick luften lite ur Kåre efter förluster i ronderna 2 – 4. Han remiserade resten av partierna och tog 3 poäng av 9.

Förlusten mot Kaan Kucuksari i rond 4 känns lite onödig.

Vit (Kåre) är vid draget. Kåre spelade h5 men då kom b5 och svarts a och b bönder forsade fram och avgjorde. Vit skulle ha spelat Lg6 i utgångsställningen, då är inte c-bonden spikad längre och på b5 kan vit spela cxb5. Svart får istället spela Lxc4 då vit drar med sin h-bonde. Svart blir tvungen att offra sin löpare på h-bonden och ställningen är remi. Vit har inga bönder kvar och kan stoppa svarts bönder med sin löpare och kung. Några drag innan diagramställningen kunde och vit också ha spelat säkert och garderat bonden på a2 när den blev hotad med Lb1.

Det bör nämnas att detta var trots allt ett hyffsat resultat av Kristensen. Han var rankad 9:a bland de 10 deltagarna och slutade på 8:e plats. Förlusten av ranking var också minimal.

Turneringens syfte var att ge unga spelare chansen till titel-normer och där blev det storslam för arrangörs klubben Lunds ASK; Kaan Kucuksari och Martin Jogstad tog bägge IM-normer. Kucuksari vann dessutom turneringen ensam på 7 poäng.

Slutställning | | Partier (pgn-fil) |

Share