Deltalift Open 2023

Stormästaren Tiger Hillarp Persson segrade i den avslutande GP-tävlingen Deltalift Open som spelades under Kristi Himmelsfärdshelgen på vackert belägna Hotel Tylösand. Fem andra spelare fick samma slutpoäng, 6½, som Tiger men han hade bäst kvalitetspoäng och korades som segrare.

På vägen till turneringssegern stötte Stormästare Persson på en annan Persson. Nämligen Birger Persson som spelar för Helsingborgs SS. Det blev en vinst till Stormästaren. Birger slutade på 19:e plats (106 deltagare) med 5 poäng av 8.

Foto: Bengt Kvisth. Tiger vit mot Birger i rond 2.

För de övriga tre nordvästskånska deltagarna blev placering och poäng så här: Fortsätt läsa

Share

Helsingborgs SS sommarturnering 2023

hssLoggaSommarturneringen startade den 8 maj och har hunnit spela två ronder. 6 spelare deltar och dom spelar en 5 ronders bergerturnering (alla möter alla). Mats Liljenberg ifrån arrangörsklubben har startat med 2 vinster och leder. Den 8 juni spelas den sista ronden och då får vi se om Mats fortfarande ståtar överst i tabellen.

| Resultat/Tabell |

Share

Kristihimmelsfärds-turneringarna Kronborg Chess Open & Deltalift Open

En mängd nordvästskåningarna kommer att delta i Kronborg Chess Open och den avslutande deltävlingen av Svenskt Grand Prix, Deltalift Open. Bägge tävlingarna spelas under Kristihimmelsfärds helgen. Deltalift spelas 18 – 20 maj och Kronborg spelas 18 – 21 maj. Deltalift spelas på Hotel Tylösand och Kronborg Chess Open på Hotel Marienlyst i Helsingør. Bägge turneringarna har en en mycket fin inramning.

I Kronborg turneringen Fortsätt läsa

Share

Fyra nordvästskåningar i Lund

När ungdomsklasserna kadetter, miniorer och yngre miniorer spelades i Skåne Open lördagen den 22 april deltog fyra spelare ifrån nordvästra skåne:

  • Otto Martel, Engelholms SK Miniorer (födda 2010-2011)
  • Vihann Angara, Helsingborgs ASK Yngre Miniorer (2012-)
  • Mohit Nadipannagari, Helsingborgs ASK Yngre Miniorer
  • Frans Fredriksson, Engelholms SK Yngre miniorer

Otto slutade på 14:e plats av 32 deltagare. Vackert! Otto är för mig ett okänt namn men 4 poäng av 7 möjliga och 14:e plats ser bra ut.

Vihann är väl den mest rutinerade spelaren av de nordvästskåningar som deltog, och det visade han med sin 11:e plats (31 deltagare) och 4 poäng.

Och så har vi ännu en Ängelholmare Fortsätt läsa

Share

Allskånskan säsongen 2022-2023 färdigspelad

Den 16 april spelades sista ronden av allskånskan säsongen 2022-2023. Lagtävlingen spelas i tre divisioner. Vinnare av Div I blev Lunds ASK. Tvåa blev Limhamns SK och på 3:e platsen hittar vi nordvästskåningarna i Helsingborgs ASK. På 8:e plats hamnade Helsingborgs SS.

I Div 2 segrade Helsingborgs ASK lag 2. Det andra nordvästskånska laget som spelade i den serien, Engelholms SK, slutade på 8:e plats.

I Div 3 blev det Limhamns SK lag 4 som hamnade överst på prispallen.

Eric Nordin skriver om sista ronden sett ur ett Helsingborg ASK perspektiv på klubbens hemsida.

Share

Gerner Carlsson 1949 – 2022

Foto: Joan Andersen (Helsingør Dagblad 29. april 2022)

Mångårige medlemmen i Helsingborgs SS Gerner Carlsson (han började spela i klubben i början av 70-talet) avled den 31 december 2022. Gerner var dansk medborgare och bodde i Helsingör och spelade för stadens schackklubb i danska ligan.

Gerner var en mycket stark spelare som har imponerat på undertecknad vid många tillfällen. Jag var speciellt imponerad av hans spel som svart i öppet Spanskt. Vid ett tillfälle satt jag sidan om en klubbkamrat i en lagmatch, klubbkamraten spelade vit, och dragen 1. e4 e5 spelades och jag började be inombords “Spela 2. f4…snälla!”, kungsgambit ingick i min klubbkamrats repertoar förutom 2. Sf3. Detta är nog det enda tillfället i mitt liv där jag bett högre makter om hjälp för att få nån att spela kungsgambit! Jag blev inte inte bönhörd och 2. Sf3 spelades och partiet länkades in i öppet spanskt. Behöver jag säga att Gerner vann?

Läs Åke Westins välskrivna minnesord på Helsingborgs SS hemsida.

 

Share